Okul döneminde hastalıklardan korunma rehberi haberimizle özel haber portalı Yasemin.com sayfalarına konuk olduk.
Milyonlarca çocuk yaz tatilinin bitimiyle birlikte okula başladı.
Sonbahara denk gelen okulların açıldığı şu günlerde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon riski ise artıyor. Okul döneminin düzen ve disiplini beraberinde getiren bir süreç olduğunu belirten Op. Dr. Alpaslan Yıldırım, “Yaz tatilinde çocukların uyku ve beslenme düzenleri değişir. Bu sebeple okula başlayan çocuklar, uyku, beslenme ve hijyen açısından okul dönemine iyi hazırlanmalı. Mevsimsel hastalık risklerine karşı korunmalı” diye konuştu.
Okul ve kreşlerin açılmasıyla birlikte çocukların arkadaşları ile yakın temasta bulundukları için hastalıkların kolayca yayıldığını belirten Dr. Yıldırım, “Çocuklar okula başladıkları süreçte sürekli tekrarlayan hastalıklar ile boğuşmak durumunda kalıyor.Bu hastalıklar soğuk algınlığı olarak kalmıyor beraberinde burun tıkanıklığını, kulak şikayetlerini de doğuruyor” dedi.
Her soğuk algınlığının atlanmaması gerektiğini belirten Dr. Yıldırım, “Hastalık belirtileri atlanmamalı. 5 gün içerisinde geçmezse, bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurulmalı” dedi.
Alerji hastaları daha dikkatli olmalı!
Bazı çocukların solunum yolu hastalıklarına karşı risk grupları içerisinde yer aldığını belirten Dr. Yıldırım, “Alerji hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor. Zira diğer hastaların 2-3 günde atlatacağı süreci alerji hastaları 1 hafta ya da 10 gün geçirebiliyor. Bu süreçte alerji hastaları rutin ilaçlarını göz ardı etmeden kullanmalı. Aylık veya iki aylık takiplerini KBB uzmanı ya da alerji uzmanları ile sürdürmeli” şeklinde konuştu.
Hastalıklardan korunmak için bu uyarıları dikkate alın:
Dr. Yıldırım okul döneminde hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
1- Çocuklar hastalıklar konusunda bilinçlendirilmeli. Hasta bir arkadaşları varsa onunla çok yakın temas kurmamaları konusunda uyarılmalı
2- Çocukların beslenmelerine dikkat edilmeli. Karbonhidrat ağırlıklı değil, protein ve yeşil sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçilmeli. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketilmeli
3- Uyku düzenine özen gösterilmeli
4- Hijyene dikkat edilmeli özellikle eller sık sık yıkanmalı. Duş alıp, ıslak saçla okula gitmemeli
5- Son olarak bağışıklık sistemini toparlayıcı destekler alınmalı.