Kepçe Kulak

En sık rastlanan kulak yapısı bozukluğu olan kepçe kulak, özellikle çocuklarda önemli psikososyal, duygusal veya davranışsal problemlerin kaynağı olabilen bir sorundur. Kepçe kulak, normal anatomik pozisyonun aksine, kulak kepçesinin öne doğru kıvrık olması durumudur. Doğumsal kulak deformiteleri arasında en sık görülenidir.

Kepçe kulak estetiğiyle ilgili en çok merak edilen soruların başında; yapılan operasyonun işitme duyusuna zarar verip- vermeyeceği gelmektedir. Kepçe kulak estetiğinde kulağın sadece dış kısmına müdahale edildiğinden işitme ile ilgili bir sorun oluşmaz.

Kulak kepçesi gelişimini 6 yaş civarında tamamlar. Önerilen kepçe kulak estetiği için en uygun dönem okul öncesi dönemdir. Zira okula başlama çağında çocukların iletişim kurduğu arkadaş çevreleri genişler ve bu dönem çocuklar için çok kırılgan ve hassas olabilmektedir. Çocuklar bu dönemde kulak görünümleriyle alay edilmesi ve lakap takılması gibi durumlardan etkilenir. Bu sebeple kepçe kulak estetiğinin okul öncesi dönemde yapılması önerilmektedir. Öte yandan kepçe kulak daha sonra her yaşta da düzeltilebilir.

Kepçe kulak ameliyatı çocuklarda genel anestezi, erişkinlerde ise bölgesel anesteziyle yapılır. Kulak kepçesinin arkasından yapılan bir kesiyle çalışılır. Kulak kıkırdakları dikişle yeniden şekillendirilir. Operasyon süresi kulaktaki deformiteye bağlı olarak 30 dakika –2 saat arasında değişir. Operasyon sonrası hastanede kalmayı gerektiren bir durum söz konusu değildir. Kulak birkaç gün bandajlı kalır. Bandajlar açıldıktan sonra bir hafta-10 gün süreyle bir tenisçi bandıyla kulakların yeni formunu korumasına yardımcı olunur. Hasta operasyondan 3-5 gün sonra normale yakın bir halde sokağa çıkabilir, günlük hayatına devam edebilir. İlk günlerde kulakta bir miktar şişlik ortaya çıkabilir. 15 gün içinde şişlikler giderek azalır ve kulaklar birkaç ay içinde son şeklini alır.