Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması (Tinnitus) kafa içinden gelen bir sesin bilinçli olarak algılanması olarak tanımlanabilir. Son yıllarda yaygın bir şekilde görülen kulak çınlamasından, Türkiye’deki her 5 kişiden biri şikayetçidir. Kulak çınlamasında ses zaman zaman duyulduğu gibi sürekli olarak da duyulabilir. Kulaktaki çınlama sesinin yalnızca hasta tarafından duyulduğu duruma Subjektif Tinnitus denir. Subjektif Tinnitus’un birçok farklı sebebi vardır. Bu sebepler; basit ve küçük bir kulak kiri, genel enfeksiyon, kulak zarında delinme, kulak enfeksiyonu, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklemlerin sertleşmesi ve kireçlenmesi olarak sıralanabilir. Kulak çınlaması baş boyun bölgesindeki damarların genişlemesinden kaynaklanabileceği gibi sinirlerden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilir.

Kulak çınlaması yaşla beraber artar ve nadiren de olsa kulaktaki bu sesler dinleyen ikinci bir kişi tarafından da duyulabilir. Bu çeşit çınlamaya ise Objektif Tinnitus denir. Genellikle damar anormalliğinden veya kasların kasılması sonucu orta kulakta oluşan seslerden ötürü gelişir.

Birçok farklı etmene bağlı olarak ortaya çıkan kulak çınlamasında tedavi de farklılık göstermektedir. Bu anlamda gerçek nedeni bulmak ve ona göre bir tedavi metodu uygulamak oldukça önemlidir.