Burun Etlerinin Küçültülmesi

Burun eti (konka), burun içinde ortalama 6 adet bulunan ve sağlıklı nefes almayı sağlayan dokulardır. En çok çalışan, burnun en altında buluna alt konka denen organdır. Konkalar solunan havanın; sıcak, soğuk veya kirli oluşuna göre büyüyüp küçülürler. Alerjisi olanlarda alerjik madde (toz, polen, küf, mantar vb.) solunduğunda burun etleri, en fazla da alttaki ette şişme meydana gelmektedir. Hava kirliliği ve sigara burun etlerinin şişmesine yol açan diğer etmenlerdir. Bunun yanında sinüzit, burun iltihapları, burun kemik eğriliği de burun etlerinin şişmesine sebep olabilir.

Burun etlerinin şişmesinin en büyük belirtisi burun tıkanıklığıdır. Burundan alınan hava yetmediği için ağız istem dışı açılarak ağızdan soluk alınır. Bu sebeple ortamın havası ağzı ve üst solunum yollarını kurutur. Bu durumum uyku sırasında iyice belirginleşir. Burun solunumu yeterli olamadığı için akciğerler yeterli hava alamaz, dolayısıyla vücut yeterli oksijen sağlayamaz. Bunun sonucu olarak dokular ve organlar yeterli oksijen alamadığı için vücut yeterince dinlenemez. En önemli belirtilerinden biri de sabahları yorgun uyanmadır. Gece boyunca ağız solunumu yapıldığı için sabahları ağız kuruluğu ve tat bozukluğu da görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

Burun etlerinin küçültülmesinde en çok kullanılan yöntem radyofrekanstır. Radyofrekans dokuda buharlaşmaya sebep olup 3-4 hafta içinde konkada ciddi küçülmeye yol açar. Radyofrekans lokal anestezi ile 5-10 dakika içinde rahatlıkla uygulanabilir. Bu uygulama sonrası hasta 10 dakika dinlendirilip evine gönderilir. Uygulama sırasında ve sonrasında ağrı olmamakla birlikte istenilen etki bir iki hafta içerisinde gerçekleşmektedir.